Jak vybrat čerpadlo k domácí vodárně?

Úterý, Čvn 19, 2012

Domácí vodárna je zařízení, které umožňuje přepravit vodu ze studně, blízké říčky, nádrže nebo i soukromého vrtu do domovního vodovodu. Přepravovat je možné i vodu dešťovou, například kterou nachytáme do zahradních sudů. Domácí vodárny se staví na místech, kde je hůře dostupný běžný vodovod, nebo kde je to prostě výhodné pro spotřebitele. Není vždy nutné čerpat drahou vodu z veřejné vodovodní sítě zejména když jdeme jen zalévat zahrádku. Pokud je poblíž dostupný zdroj vody, je pořízení domácí vodárny víc než na místě. Ve finále nám ušetří spoustu peněz, které můžeme využít jistě lépe. Než se rozhodneme koupit domácí vodárnu je dobré si předem promyslet několik věcí. V případě, že bychom se unáhlili, nemusel by nám později například stačit výkon čerpadla a to by se mohlo svou činností začít přehřívat.

Zdroj vody

V první řadě je potřeba si rozmyslet odkud budeme vodu vlastně čerpat. Jestli máme na zahrádce studnu, nebo jen příležitostně z napršené vody v sudu. Co přesně potřebujeme vědět je jak hluboko je zdroj vody umístěň od místa, kde bychom rádi měli naši domácí vodárnu. Musíme vědět jak je hladina vody v místě odkud ji chceme čerpat vzdálená od domácí vodárny. Dáel nás zajímá jak je hladina vody, kterou chceme čerpat vzdálená od sacího hrdla naší vodárny. Všechny údaje potřebujeme v metrech.  Až tohle zjistíme, bude nás zajímat, jak daleko je náš zdroj vody, např.studna o umístění vodárny.

Jakmile budeme mít spočítaný výškový rozdíl, musíme přičíst hodnotu vzdálenosti kapaliny od domácívodárny, kterou vydělíme číslem 10. (vyjadřuje orientační přepočet ztrát tlaku v ležatém potrubí). Údaj, který nám vyjde se jmenuje celková sací výška čerpadla.

Obecně je známa fyzikální hříčka, která říká, že povrchové čerpadlo umí čerpat vodu maximálně z osmi metrové hloubky. Dál už to nefunguje a je potřeba použít čerpadlo ponorné.


Frekvence použití domácí vodárny

Před pořízením domácí vodárny by si člověk měl spočítat, zda ji bude používat jen občas a nebo poběží téměř bez přestání. Pokud bude použití jen občasné, stačí vodárna plastiková, pokud ji ale budete mít třeba pro rodinný domek, pořiďte si domácí vodárnu nerezovou. Výkon domácívodárny určujě čerpadlo. Součástí vodárny jsou i tlakové nádoby, které zabraňují aby čerpadlo spínalo příliš často.


Objem přepravované kapaliny

Kromě výtlačné výšky čerpadla a frekvence užívání domácí vodárny je taktéž nutné vědět kolik vody vlastně plánujeme přepravovat. Podle toho stanovíme průtok. K určení objemu vody jsou dostupné dvě hodnoty. Je to pro kolik osob se bude voda čerpat a její použití. Je rozdíl, jestli budete vodu používat na myčku, pračku nebo i na plnění bazénu a zalévání zahrady.


To je pro začátek zhruba vše. V případě, že chcete vodárnu na třífázový proud, samozřejmě si zjistěte, zda v místě určení je dostupný. Vhodný je i hlídač hladiny, který zabrání chodu nasucho.

Spolupráce
Chcete se podílet na vývoji webu? Chcete zde uveřejnit svůj článek? Pošlete nám ho.


Avatar

Michal

19 června, 2012 at 14.03

1

Právě o pořízení domácí vodárny uvažuju. Můžete mi doporučit, kde najdu více info? díky

Avatar

admin

19 června, 2012 at 14.14

2

Dobrý den, doporučuji http://vodarna-domaci.cz/